sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Ben&Jerry's Phish Food Ice Cream

Jälleen jatkuu jäätelöerikoinen. Tällä kertaa vuorossa on Ben&Jerry's Phish Food!


Kannessa siis lukee Chocolate Ice Cream with Marshmallow, Caramel & Chocolatey Shaped Fish. Tunnetusti Ben&Jerry'sit ovat hieman tyyriimpiä, kuin perusjätskit ja kieltämättä astetta erikoisempia.  Krhm, siis vaahtokarkkeja jäätelössä! Itse suosin näitä vähän niin kuin "hifistelyjätskeinä", nautiskelen näitä silloin kuin olen mielestäni ansainnut jotain erityisen hyvää. Oli syy sitten suurissa saavutuksissa, sydänsuruissa tai kuten tänään, hampaan poistossa. Tämä 500ml purnukka (eli se "normaali"kokoinen) maksoi 5,99e. Tämä tietenkin vaihtelee paljon kaupasta riippuen. Nytkin hintalapussa luki mielestäni jotain 6,25e, mutta kuitissa jotain muuta.

Purkin kyljessä on pikkuruinen sisäänheittoteksti:

Phish oli amerikkalainen rockyhtye, joka asui Benin naapurissa. Bändin lisäksi jäätelössä loistavat maito ja kerma, jotka saadaan Caring Dairy-sertifikoiduilta tiloilta. Tähän herkulliseen jäätelöön käytetään myös Reilun Kaupan sokeria, kaakaota ja vaniljatankoja. Nauti!

Phish Foodin kyljestä onkin löydettävissä Fairtrade, Caring dairy ja I'm climate neutral -leimat.


Ben&Jerry's on siis sitoutunut Reiluun kauppaan ainakin päältä päin katsottuna hyvin ihanteellisesti. He käyttävät kaikkia mahdollisia Reilun kaupan tuotteita, joita voivat. Näin myös esimerkiski kaakaon, sokerin ja vaniljan viljelijät saavat suuremman palkkion työstään. Muita Reilun kaupan tuotteita ovat muun muassa banaanit, hedelmät ja pähkinät. Koko jäätelövalikoima on tarkoitus muuttaa maailmanlaajuisesti Reilun kaupan tuotteiksi vuoteen 2013 mennessä.

Ihanteellinen arvomaailma jatkuu myös Caring Dairyssa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yhtiö tekee yhteistyötä pienten tilojen kanssa, jotka ovat sitoutuneet olemaan käyttämättä kasvuhormoneja lehmiinsä. Varsinainen Caring Dairy toimii Euroopassa, Hollannissa vielä paremmin. He ovat pyrkineet luomaan paikallisten tilallisten, teollisuuden ja ympäristösuojeluyhdistysten kanssa standardeja, josta hyötyvät kaikki: ihmiset, lehmät ja ympäristö. Vuodesta 2008 lähtien kaikki Ben&Jerry'sin jäätelöihin käytettävä maito onkin peräisin Caring Dairy tiloilta!

Kuten edeltä käy ilmi, myös ilmasto on Ben& Jerry'sille tärkeä. Purkin kyljestä löytyy tosiaan I'm climate neutral -logo, joka tarkoittaa sitä, että haitalliset ilmastovaikutukset laitumelta kaupan pakastimeen asti on pyritty minimoimaan. Esimerkiksi lehmien ilmoille päästämät metaanikaasut on pyritty minimoimaan vähentämällä karjan rehusta käymisteitse sulavia ainesosia, ilman tiivistettyä rehua. Tämän lisäksi Hollannin tehtaalla on siirrytty täysin vihreän energian käyttöön ja jätteiden kierrätystä on tehostettu. Tuotteiden jakelua kaikkialle Eurooppaan on yksinkertaistettu mahdollisimman paljon. Myös täysin kompostoituva jäätelöpurkki on kehitteillä. Tällä hetkellä 90% kartonkimateriaalista on uusiomateriaalia.

Edellä tulevassa ainesosaluettelossa on nähtävissä myös vapaiden kanojen munien käyttö. Kanat saavat siis tepastella vapaasti ympäriinsä.

Innokkaimmat voivat käydä vilkaisemassa muita Ben&Jerry'sin arvoja täällä. Sieltä nämä kyseiset tekstit on tempaistu. Mutta. Voipa olla, että tuon listan jälkeen jäätelö maistuu entistäkin paremmalle!

Purkin kyljestä löytyy luonnollisesti ainesosaluettelo.

Suklaajäätelöä, Vaahtokarkkia (15%), Kinuskikastiketta (10%) ja Suklaanmakuisia Kalakuvioita.
Ainesosat: Vesi, kerma (20%), sokeri*, glukoosisiirappi, tiivistetty rasvaton maito, kaakaojauhe*, kasvirasva, vähärasvainen kaakaojauhe*, tiivistetty makeutettu rasvaton maito, maitorasva, kananmunankeltuainen vapaiden kanojen munista, kananmunan valkuainen, vaniljauute*, stabilointiaineet (guarkumi, pektiini, karrageeni) emulgointiaine (soijalestiini), happamuudensäätöaine (natriumkarbonaatti), suola, luontainen vanilja-aromi*. *Reilun kaupan ainesosat: 42% kuiva-aineesta.

Ben&Jerry's on tehnyt nyt ovelan tempun ja kääntänyt E-koodit aakkosiksi. Kuten aiemmista sepustuksista on selvennyt, esimerkiksi guarkumi (E412), pektiini (E440), karrageeni (E407) sekä soijalestiini ja natriumkarbonaatti (E500) ovat lisäaineita. Muutamat näistä olenkin esitellyt jo aikaisemmin, joten keskityn niihin, jotka ovat upouusia.

E440 eli pektiini. Sitä löytyy luontaisessa muodossaan esimerkikis sitrushedelmien kuorista ja omenoista. Sitä saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita, poikkeuksena minipikariin pakatut hyytelömakeiset. 

E407 on siis karrageeni, jota valmistetaan useista Phodophyceae-ryhmään kuuluvista punalevälajeista. Tässä aineessa on sama rajoitus kuin E440:ssa.

Kaikkien näiden jaarittelujen jälkeen päästään vihdoin maisteluun. 

Ensilusikalla jäätelö on hyvin suklaista. Tumman suklaajäätelön värisen herkun on seassa valkoisia raitoja, jotka lienee sitä mystistä kannessa luvattua vaahtokarkkia. Tuon vaahtokarkin takia itseasiassa koko jäätelön ostin. Olen aina halunnut maistaa vaahtokarkkijäätelöä! No tässä jäätelössä tuo vaahtokarkki lienee siis ikään kuin sulatettua vaahtokarkkia (kyllä luulin, että ne on vaahtokarkkeja). Toisaalta taas hieman pelkäsinkin, että siellä olisi minivaahtiksia, joten tavallaan nuo raidat olivat iloinen yllätys. Raidat lisäksi sopivat jäätelöön aika sairaan hyvin! Ne ovat hieman tahmeita ja makeita - sulanutta vaahtokarkkia! Niitä on kuitenkin varsin hankala maistella omana itsenään, sillä raidat ovat hyvin ohkaisia. Toisalata, niiden tarkoitushan on tuoda lisävolyymiä itse jäätelöön.

Ben&Jerry's on kuuluisa myös suurista "ylläreistään". Jokaisesta purkista on löydettävissä milloin suklaanamuja, pähkinöistä, keksitaikinaa (kyllä luit oikein) tai hedelmän tai marjan palasia. Tässä jäätelössä ne ovat kalan muotoisia suklaita. Kalat ovatkin niiden sipsihyllyltä löytyvien suolakalojen muotoisia. Ja yllättävän hyvän makuisia! Yleensä jäätelön seassa olevan karkin odotusarvo on paha maku ja huono laatu. Tämä maistuu kuitenkin melko laadukkaalta tummalta suklaalta. Jäätynyt suklaa ei yleensä aluksi maistu oikein miltään, joten tämän pitää antaa sulaa suussa.

Jätski on siis tämän näköistä kaikkine raitoineen ja kaloineen. Kuva täältä.

Ensimaistamalla en löytänyt kannessa luvattuja kinuskiraitoja mistään, mutta nyt kun katsoin uudestaan niin siellähän ne ovat! Olin ehkä unohtanut ne täysin metsästäessäni vaahtokarkkeja :D

Kokonaisuudessaan jäätelö on siis aika äärettömän hyvää. Luvattua Ben&Jerry's jäätelöä. Se ei  ole liian imelää, ja tuntuu itseasiassa tummasuklaajäätelöltä. Kinuksi- ja vaahtokarkkiraidat tuovat paljon makeutta kehiin, mutta suklaajäätelön maku on kuitenkin melko vahva, joten imelyys ei ole ylitsevuotavaa. Kuitenkin verrattuna esimerkiksi Ben&Jerry'sin Chocolate Brownie Fudgeen, tämä on ihan eri makuista. Brownie on hyvin raskasta ja vahvaa, tämä on siitä ehkä "light"-versio. Tätä voi surutta satsata, mikäli sillä mielellä on. Itse syön Ben&Jerry'siä hyvin säästeleväisesti, ultimate-herkkujäätelönäni kun sitä pidän.

Jättimäinen plussa Ben&Jerry'sille tulee aina siitä, että he eivät myy ilmaa. Purkki on kantta myöten täynnä (usein tosin myös hajotan kannen, kun jätski on imaissut siihen kiinni..). Myöskään heidän arvonsa eivät hidasta jätskimässyttelyä kyllä lainkaan! Tästä voi hyvillä mielin pulittaa hiukan enemmän :) Ainoa miinus minkä keksin, tulee siitä, että jäätelö on aina hurjan kovaa, kun sen ottaa pakastimesta. Syy on toki kerman ja maidon ja pystyn kyllä elämään tämän asian kanssa :D En vain millään malttaisi sen antaa pehmentyä pöydällä hetken aikaa!

Sanokaa kliseeksi, mutta mielestäni tämä ansaitsee täydet viisi karkkia! Tämä on jäätelöä!


Ps. Tämä sai muuten minut unohtamaan puuttuvat hampaani: pureskelin suklaakaloja hampaattomalla puolellani!

lauantai 24. maaliskuuta 2012

Ingman Creamy Brysselin kinuskikeksi

Tältä naiselta on jälleen vedelty viisaudenhampaita suusta, joten viikottaisen karkin maistelun sijasta tänään maistellaan jäätelöä. Vuorossa siis ihka ensimmäinen jäätelöspesiaali. Näitä tulee kesän lähestyessä luultavasti lisää, kunhan uuden kivat jätskit ilmestyvät pakastealtaisiin. 


Tänään on siis vuorossa Ingmanin Creamy Brysselin kinuskikeksi. Sarjaan kuuluu muitakin hyvin mielenkiintoisia makuja, muun muassa Pannacotta ja Romanovin mansikat.

Brysselin kinuskikeksin kannessa kuvaillaan paketin sisustaa seuraavasti: Keksikermajäätelöä, vohveli-kinuskikastiketta ja toffeelastuja. Lisäksi kannesta löytyy leima: Sipoo Finland - Kermaisista kermaisin. Purkissa on 0,85 litraa tavaraa ja se maksoi 4,99e.

Paketin takaa löytyy ravintoarvot ja ainesosalista, joka kuulostaa tältä:

Vähälaktoosista keksinmakuista kermajäätelöä, vohveli-kinuskikastiketta 22%, ja toffeenmakuisia lastuja 1%. Ainekset: vähälaktoosinen kerma, sokeri, glukoosi, kasvirasva, vähälaktoosinen maitoproteiini, tärkkelyssiirappi, vähälaktoosinen rasvaton maitojauhe, emulgointiaineet (E477, E471, E322- soijalestiini, E442), kaakaovoi, kaakaojauhe, sakeuttamisaineet (E410, E412) aromit, vehnäjauho, maissijauho, värit (E160a, E120, E150c), vähälaktoosinen voi, suola ja happamuudensäätöaine (E500). Saattaa sisältää pähkinää, maapähkinää ja mantelia.Säilytysohje: pakastelämpötilassa (-18c tai kylmemmässä) ks. päiväysmerkintä. Jääkaapin pakasteosassa (-6c) 4-5 tuntia. Jäätelömaistuu parhaimmalta hieman pehmenneenä (n.-12c).

Otan jälleen Eviran Lisäaineoppaan kauniiseen käteen ja käyn läpi jäätelön uumenissa olevia lisäaineita. Nyt en tarkemmin selitä väri-, emulgointi- ja happamuudensäätöaineiden perustarkoituksia, ne löytyvät aikaisemmista postauksista.


E477 on rasvahappojen propyleeniglykoliesteri. Sitä valmistetaan kemiallisesti propyleeniglykolista ja rasvahapoista. Rasvat voivat olla eläinperäisiä. E477 käytetään muun muassa jälkiruokiin, kahvileipiin, laihdutusvalmisteisiin ja kermankorvikkeisiin. 

E471 on rasvahappojen mono- ja diglyseridejä. Sitä valmistetaan syötävistä rasvoista ja öljyistä tai glyserolista ja rasvahapoista. Tätä saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita. 

E322 on soijasta peräisin oleva lestiini. Sitä voidaan valmistaa myös auringonkukasta ja kananmunista.

E442 on ammoniumfosfatidi. Tätä tehdään rapsiöljystä peräisin olevissta fosfolipideistä ja ammoniakista. Tätä saa käyttää kaakao- ja suklaavalmisteisiin. 

Sakeuttamisaine muodostaa nesteeseen sekoitettuna sakean liuoksen tai hyytelön. Sakeuttamista voidaan tarvita esimerkiksi kastikkeisiin tai vanukkaisiin.

E410  on toiselta nimeltään johanneksenleipäpuujauhe. Sitä valmistetaan puusta saatavista siemenistä. E410 saa käyttää lähes jokaisessa elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita. Poikkeuksena ovat sellaiset kuivat elintarvikkeet, joihin lisätään vettä nauttimisen yhteydessä ja minipikariin pakatut hyytelömakeiset.

E412 on guarkumi, jota valmistetaan guar-kasvin siemenistä. Tässä on sama käyttörajoitus kuin E410.


E160a on karotenoidi tai beta-karoteeni. Väriltään tämä on kelta-oranssi. E160a:ta uutetaan kasveista, mutta sitä voidaan tehdä myös keinotekoisesti. Karoteenit ovat A-vitamiinin esiasteita ja ne voivat muuttua kehossa A-vitamiiniksi. Näitä saa käyttää muun muassa juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, kastikkeisiin jne.

E120 on karmiini, eli väriltään punainen. Tätä uutetaan kuivatuista Dactylopius coccus- hyönteisen naaraista. Tätä väriä käytetään samaan tapaan kuin E160a:ta.

E150c on ammoniummenetelmän sokerikulööri. Sitä valmistetaan sokeria kuumentamalla. Eri menetelmiä käyttämällä saadaan väreille erilaisia ominaisuuksia. Tämä on yksi eniten käytetyistä elintarvikeväreistä. Käyttötarkoitukset samat kuin E160a:ssa ja E120. 


E500 on natriumkarbonaatti. Toisin sanoen sooda. Tätä esiintyy luontaisesti, mutta sitä voidaan valmistaa myös suolasta ja hiilidioksiidista. E500 saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin voi käyttää lisäaineita. 

Nyt päästään maisteluvaiheeseen. 

Ensilusikasta lähtien jäätelö on erittäin hyvää! Keksikermajäätelö on mukavan kevyttä, ei ollenkaan liian imelää. Todella kermaista se ainakin on! Kupissa oleva jätksikimpaleeni ehti vähän pehmentyä tätä kirjoitellessani ja lienee juuri tuota -12 asteista (kuten kuvauksessa lukee). Uskon nimittäin, ettei tämä jäätelö olisi näin hyvää ja kivaa syötävää, jos se olisi kivikova kimpale.

Jäätelö on hyvin samankaltaista kuin Ingmanin Totally Brown -puikkojäätelö ja Kingis Kinuski-keksi tai Toffee. Tässä jäätelössä kastike taitaa olla samaa mössöä kuin Totallyn kuorrutus. Jäätelön päällä olevat toffeekikkarat ovat jokseenkin mauttomia (ja hankalia syödä näin hampaattomana..), joka johtunee kenties siitä, että ne ovat jäässä. Ne tuovat kuitenkin kivaa rapsakkaisuutta jäätelöön.

Suuri kastikekönttä maistuu ensin taivaalliselta, mutta muuttuu nopeasti ätläkkään makeaksi suussa. Sen imelyyttä tasoittaa kuitenkin sitä raikkaampi kermajäätelön. Kastiketta ei myöskään ole kovin paljoa, joten jäätelö ei ole liian imelää. Kastikkeen seassa tuntuu olevan jotain pikkuruisen rapisevaa, kenteis juurikin tuota vohvelia.

Jäätelö on siis erittäin hyvää ja kastike ja kermajäätelö tukevat toisiaan. Kuitenkaan tätä ei viitsi hirveän paljoa syödä kerralla. Voi johtua ehkä oikean ruoan nälästäni tai siitä, että se kuitenkin on makeaa. Aion tulla ostamaan tätä luultavasti uudelleen joskus tulevaisuudessa. Kolme karkkia, siitä syystä, että tästä puuttuu se jokin..

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Karl Fazer Cashewpähkinä

Lisää suklaa-aiheisia testauksia :) Tämän päiväinen testaus ei kohdistu kovin uuteen tuttavuuteen. Silti se on mielestäni tarpeeksi kieroutunut tai omituinen testattavaksi juuri nyt. Toisin sanoen olen halunnut maistaa tätä jo pitkään. Kyseessä on tietenkin Karl Fazerin Maitosuklaata ja paahdettuja suolaisia Cashewpähkinöitä. Tämä on 200g kokoinen levy ja maksaa about 2 euroa ja risat. 


Levyn takaa löytyy pieni Fazerin historiikki:

Karl Fazerin nimikirjoitus on vuodesta 1891 lähtien ollut Fazerin laadun merkki. Fazer Maitosuklaa valmistetaan tuoreesta maidosta ja korkealaatuisista kaakaopavuista perinteisellä suklaantekemisen taidolla. Fazer Maitosuklaassa on aivan oma pehmeä ja täyteläinen makunsa. 

Sama teksti löytyy sekä ruotsiksi että englanniksi. Takaa löytyy myös perinteiset ravintoarvotaulukko ja ainesosaluettelo. 

MAITOSUKLAATA JA CASHEWPÄHKINÄROUHETTA 15%. Ainekset: maito, sokeri, kaakaovoi, cashewpähkinät, kaakaomassa, suola, emulgointiaine (lesitiini mm. soija), kasviöljy, aromit (vanilja, vanilliini). Maitosuklaassa vähintään 30% kaakaota. Sisältää cashewpähkinää, saattaa sisältää pieniä määriä muuta pähkinää, mantelia ja vehnää.

Emulgointiainetta käytetään kahden toisiaan hylkivän aineen sekoittamiseen, esimerkiksi veden ja rasvan. Sillä voidaan helpottaa tuotteen tekoprosessia, mutta sillä voidaan vaikuttaa myös elintarvikkeen jähmeyteen, ulkonäköön, rakenteeseen ja suuntuntumaan. Allergioiden vuoksi ainesosa luettelossa pitää mainita onko emulgointiaine kanamuna- tai soijaperäinen.

Nyt päästään maistelemaan! Aluksi maku on melko epäselvä. Esimerkiksi hasselpähkinä-suklaassa pähkinät rouskuvat heti hampaissa. Cashewpähkinä on kuitenkin niin pehmoista, ettei sitä juurikaan huomaa suklaan seassa. Se antaa korkeintaan pienen vivahteen. Eniten minua epäilytti tässä levyssä pähkinöiden suolaisuus. Olen kuullut monesti, että suola ja suklaa täydentävät toisiaan. Vähän niinkuin suklaa ja chili. Verrattuna tavalliseen Fazerin Maitosuklaaseen, tämä tuntuu - yllättävää kyllä - vähän täyteläisemmältä. Suklaa maistuu tietenkin hieman suolaiselta. Se tekee siitä ehkä helpommin syötävää, sillä se ei ole imelää. Mielestäni Fazerin Maitosuklaa on kuitenkin yleensäkin sopivan makeaa vaikka hotkittavaksi! 

Cashewpähkinät antavat minimaalisen pähkinäisen vivahteen ja suolaisuus ihan kivan uuden maun. En ole ennen suklaassa tällaista maistanut. Levy ei mielestäni kuitenkaan ole mikään erityisen upea kokemus. Tämä on kuitenkin mielenkiintoinen ja hyvä lisä Fazerin suklaaperheeseen. Tätä tulen luultavasti ostamaan uudelleenkin, silloin kun haluan jotain vaihtelua. Kolme karkkia. 


keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Panda Lakumix PARTY

Varoitus, tästä tulee piiiiiitkä postaus!
Tämän pussin mainos on vainonnut minua työmatkoillani jo pari viikkoa. Siispä päätin antaa sille nyt kyytiä, hah-haa! Kyseessä on siis Pandan uusin lakritsipussi. Se sisältää sekä hedelmää että lakritsia ja nähtävästi hedelmälakritsia. Pussi on mukavan pirtsakka, sopii hyvin kevät-kesä markkinoille. Painoa sillä on 250g ja hintaa about 2,70e. Pussissa on 7 erilaista makua ja perehdymme niihin hiukan myöhemmin. Tarkastellaan sitä ennen pussia vähän tarkemmin.


Pussin takana lukee seuraavanlainen esittelyteksti:

On hedelmänamua ja lakua! Monta uutta makua, pehmeästi svengaten, pandan mukana hengaten, siskot, veljet toteaa, on taas pussi makeaa. Kaverit kutsui kokoon Vaajakosken Panda - se omintakeinen makeinen.

Hauskat tekstit ovat Pandalle hyvin tyypillisiä. Niitä löytyy ainakin suklaalevyistä sekä laku- ja suklaapusseista.

Ainesosaluettelostakin löytyy kaikenlaista: 

LAKRITSI- JA HEDELMÄMAKEISSEKOITUS. Ainesosat: Sokeri, siirappi, tärkkelyssiirappi, vehnäjauho, vesi, glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelys, liivate, lakritsiuute, melassi, mansikkasose, happamuudensäätöaineet (E330, E331), värit (E153, E120, E100, E141), aromit (mm. anisöljy), pintakäsittelyaineet (kasviöljy, E901, E905, E903). SAATTAA SISÄLTÄÄ PIENIÄ MÄÄRIÄ MAITOJAUHETTA. SEKOITUKSEN KOOSTUMUS VOI VAIHDELLA.

Noniin ja nyt päästään itse hauskaan osioon, eli E-koodaukseen! Löysin Eviran sivuilta Lisäaineoppaan, josta löytyy erittäin paljon tietoa lisäaineista, säilöntäaineista, väriaineista jne. Lisäaineoppaan voit löytää täältä. Itseasiassa E-koodiavaimen voi ladata myös puhelimeen, ja ohjeet siihen löytyy täältä. Ja nyt itse asiaan! Tulevat jutut on siis napattu Eviran oppaasta.

Toivottavasti saan muutamat lisäainevastaiset henkilöt tällä käännytettyä muahha!!

Happamuudensäätöaineilla muutetaan tai säädellään elintarvikkeen happamuutta. Niillä voidaan myös vaikuttaa elintarvikkeen säilyvyyteen bakteerien heikon happamuuden sietokyvyn takia. Happamuudella vaikutettaan myös makuun.

E330 on tutummin sitruunahappo. Sitä löytyy sitrushedelmistä, mutta sitä voidaan valmistaa bioteknisesti. 

E331 on hieman hankalampi, mononatriumsitraatti, dinatriumsitraatti ja trinatriumsitraatti.

Väriaineilla elintarviketta pyritään tekemään ulkonäöltään houkuttelevammaksi (miettikääpä esim harmaita karkkeja... kuin houkuttelevaa!) Usein niillä palautetaan myös elintarvikkeen alkuperäinen väri. Värejä luokitellaan kolmeen eri luokkaan: luonnonväreihin, osittain keinotekoisiin ja keinotekoisiin elintarvikeväreihin. Luonnonvärit valmistetaan kasvi- ja eläinperäisistä syötävistä raaka-aineista. Joitakin niistä voidaan valmistaa myös kemiallisesti. Osittain keinotekoiset väriaineet saadaan luonnonväreistä käsittelemällä niitä kemiallisesti. Väriä voidaan jatkokäsitellä esimerkiksi sen huonon säilyvyyden vuoksi. Keinotekoiset väriaineet valmistetaan kokonaan kemiallisesti, eikä niitä löydy luonnosta. Näiden lisäksi väreinä käytetään joitakin metalleja ja metalliyhdisteitä.

E153 on musta, kasviperäinen lääkehiili ("metalliväri"). Sitä saadaan hiiltämällä eri kasviraaka-aineista. Tätä käytetään muun muassa juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, makeisiin jne.

E120 on karmiini, eli punainen väri. Tätä uutetaan kuivatuista Dactylopius coccus- hyönteisen naaraista. NAM! Tätä väriä laitetaan samoihin juttuihin kuin E153.

E100 on kurkumiini, eli keltainen tai kelta-oranssi väri. Tätä uutetaan Curcuma longa-kasvin juuresta ja sitä käytetään mm. juomiin, jälkiruokiin, makeisiin, hedelmänmakuisiin aamiaismuroihin ja margariiniin.

E141 on klorofylliparikompleksi. Väriltään se on vihreä-sininen-musta. Tätä saadaan klorofyllistä korvaamalla sen luontainen magnesium (mitä lie sitten käytännössä tarkoittaakaan..). Tätäkin käytetään juomiin, makeisiin ja hilloihin.

Pintakäsittelyaineet ovat aineita, jotka lisäävät elintarvikkeen kiiltoa tai muodostavat siihen suojaavan pintakerroksen. Pintakäsittelyaineita käytetään myös esimerkiksi tuoreisiin hedelmiin.

E901 on toiselta nimeltään mehiläisvaha. Sitä saadaan luontaisesti mehiläisten vahakennoista ja sitä käytetään esimerkiksi hedelmien ja makeisten kiillotukseen.

E905 on mikrokiteinen vaha, joka koostuu öljystä valmistetusta parafiinista. Sitä käytetään pääsääntöisesti pintakäsittelyaineena ja vaahdonestoaineena. Sitä käytetään esimerkiksi avokadon, mangon, makeisten ja purukumien pintakäsittelyyn.

E903 on karnaubavahaa. Sitä saadaan luontaisesti Copernicia cerifera -palmun lehdistä. Karnaubavahaa käytetään mehiläisvahan E901 tapaan.

Noniin ja nyt päästään itse maisteluun :)


DancingQueen on kuvailtu pussin kyljessä mansikkalakritsiksi. Ja on itseasiassa aika sairaan hyvää mansikkalakritsia! Piti ottaa toinen heti perään :D Maku on mukavan makea ja veikkaan että mansikan suloinen maku tulee ainesosaluettelossa näkyneestä mansikkasoseesta. Koostumus on ehkä vähän hassu lakritsiksi, mutta ehkä se johtuu juuri tuosta soseesta. No, ainakin se tarttuu lakritsin tavoin hampaisiin :D

PartyPanda on colan makuista lakritsia. Tosin se tuoksuu mielestäni hiukan tervalle. Namussa maistuu ihan hiukkasen kokis, tavallaan sivumakuna. Verrattuna DancingQueeniin, tässä on melko laimea makuelämys. Jälkimaku on myös hieman ällö. Toisin sanoen, en tahdo ottaa toista. 

SoulSisko on pussin mukaan limen ja sitruunan makuinen hedelmänamu. Tässä on huomattavasti erilaisempi koostumus kuin kahdessa edellisessä. Lienee tuon lakritsittomuuden syy. Maku on ihan kiva, tuntuu tyypilliseltä viinikumikarkilta. Tämä on ehkäpä kuitenkin se keidas aavikolla, eli hyvin piristävä karkki lakritsien seassa. 

Tanssitennari kuvaillaan tavalliseksi lakritsinamuksi. Tämä on mielestäni kuitenkin suolaisempi kuin tavallienn lakritsi ja koostumukseltaankin erilainen. Tämä tuo juurikin sitä suolaisuutta pussiin mukaan ja on mielestäni oikein oiva lisä pussin valikoimaan. 

Sambaserkku on appelsiinin makuinen hedelmänamu, joka on päältä sokeroitu, kuten kuvasta näkee. Jotenkin aina odotan sokerioitujen karkkien olevan kirpeitä. Tämä ei kuitenkaan ole, vaan päällä on vain sokeria. Appelsiini maistuu hiukan, vähän kuten PartyPandassa cola. Aika laimea maultaan tämäkin.

Paksu Pepe on pehmeää lakristia ja arvatenkin Pandan Pepe-lakun pätkä. Kyllä vain, perinteistä Pepeä :) Klassikko sopii hyvin tuomaan tuttuutta tähän uutuuspussiin.

Yläfemma on omenan makuinen hedelmänamu. Tämä on mielestäni ehkä kiinnostavin karkki koko pussista, ehkä ulkomuotonsa puolesta. Lisäksi tykkään yleensä omenakarkeista. Ja niin tykkään tästäkin. Tämä kihelmoi kielen alustaa ja saa sylkirauhaset hyrskyttämään. Tämä tuo SoulSiskon tavoin piristystä pussiin. 

Olin aluksi hyvin skeptinen tästä pussista ja odotin saavani haukkua tätä oikein olan takaa, mutta tämä oli itseasiassa erittäin hyvä pussi! Seitsemästä eri vaihtoehdosta vain kaksi oli vähemmän hyviä, joten tämä oli oikein mainio pussukka. Neljä karkkia! Ja nyt palaan takaisin DancingQueeniin!

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Makeismainos

Nyt on pakko postata vähän offtopicia, sillä törmäsin internetin ihanaisessa maailmassa tällaiseen. Kyseessä on siis vanha (about 1920-luvulta? neitokaisten tukista päättelin..) makeismainos. 


-- Nauttimalla Eta-Tragol-makeisia voi kuitenkin niin helposti lisätä ruumiinpainoaan 5-15kg muutamassa viikossa. -- lisää myös hermovoimaa ja verta, kasvataen punaisia verisoluja hyvin huomattavasti. --

Aika helmi mainokseksi, vai mitä!

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Marabou Sensation Yogurt Raspberry vs. Karl Fazer Maitosuklaata ja Vadelmajogurttitäytettä


Maraboun Sensation Yogurt Raspberry löytyy 133g kokoisessa levyssä. Hinta hyörii muistaakseni 2 euron kieppeillä, tietenkin kaupasta riippuen. Levystä löytyy 15 palaa. Levyn takana lukee kuvaus:

Marabou Sensation Jogurtti & Vadelma - Marabou maitosuklaata täytettynä pehmeällä jogurtilla ja herkullisilla vadelmanpaloilla.

Paketin takaa on myös löydettävissä selitys etupuolella olevalle Rainforest Alliance Certified - merkille (se pieni vihreä sammakko).

Vähintään 30% kaakaopavuista on peräisin Rainforest Alliance- sertifikoiduilta viljelmiltä. Rainforest Alliance järjestö työskentelee säilyttääkseen biologisen monimuotoisuuden ja luodakseen kestäviä elinkeinomahdollisuuksia maatilojen työntekijöille ja viljelijöille.

Aineksista löytyy seuraavaa:
Maitosuklaata, täytteenä jogurttia (37%), jossa pakastekuivattuja vadelmapaloja. Ainekset:Sokeri, kasvirasva, kaakaovoi, herajauhe, kaakaomassa*, voiöljy, rasvaton maitojauhe, heratuote, jogurttijauhe, emulgointiaine (soijalestiini), vadelmat (0,7%), aromit, happo (sitruunahappo). SISÄLTÄÄ MAITOA, SOIJAA. SAATTAA SISÄLTÄÄ  MANTELIN, MUIDEN PÄHKINÖIDEN JA VEHNÄN JÄÄMIÄ.

Mennäänpäs sitten itseasiaan, eli makuun. Olen nyt hiukan pettynyt. Olen odottanut kuin kuuta nousevaa, että saisin iskettyä hampaani Marabouhun, mutta lopputulos ei nyt mielikuvaani kohtaa. Jogurtti & Vadelma on hyvin, hyvin makea, kenties Maraboun maitosuklaan perinteisesta makeasta mausta johtuen. Itsessäänhän Maraboun maitosuklaa on mielestäni erittäin hyvää, mutta tässä yhdistelmässä se on liian makeaa. Kuivatut vadelman palaset kuitenkin tuovat hieman kirpsakkuutta sekaan ja se piristää suklaata mukavasti. Imelyytensä puolesta, tätä suklaata ei kuitenkaan kovin montaa palaa voi yhdeltä istumalta nautiskella. Tai ainakin minä tarvitsin vettä välissä. Jälkimaku on ihan kiva, suklaasta ei jää mitään kalvontuntua suuhun. Jogurtti & Vadelma on itseasiassa kivempi makuelämys imeskeltynä. Vadelman palaset jäävät tällä tavalla tietenkin suuhun pyörimään. 

Kokonaisuudessaan annan levylle kolme karkkia. Miinuksia tulee hyvin makeasta mausta. Plussaa piristävistä vadelman paloista.




Taistelun vastaparina on Karl Fazerin Maitosuklaata ja vadelmajogurttitäytettä. Patukalla on painoa 37 g ja maksaa about 0,60-0,70 euroa. Patukka sisältää 5 palaa. Patukan takaa löytyy vain ainesosalistat ja ravintosisältö.

Maitosuklaata ja vadelmajogurttitäytettä (40%). Ainekset: sokeri, täysmaitojauhe, kovetettu kasvirasva, kaakaovoi, kaakaomassa, rasvaton jogurttijauhe, vadelmajauhe, emulgointiaine (lestiini mm. soija), aromit (mm. vanilliini ja vanilja), suola. SAATTAA SISÄLTÄÄ PIENIÄ MÄÄRIÄ PÄHKINÄÄ JA MANTELIA.

Fazerin patukka on myös valmistettu Suomessa.

Fazerin sivuja aikani tongittuani, sain tietooni, että myös Fazer toimii kaakaoviljelmien hyväksi. Fazer on World Cocoa Foundationin jäsen ja he tekevät yhteistyötä kansainvälisten kaakao- ja suklaateollisuuden toimijoiden kanssa.

Sitten makuelämykseen. (Olen ehkä hiukan puolueellinen, sillä tämä Fazerin patukka on minulle paljon tutumpi kuin Maraboun levy.) Fazerissa on maistettavissa hyvin ominainen maitosuklaanmaku. Suklaata on tässä paljon enemmän verrattuna Maraboun Jogurtti & Vadelman täytteen ja suklaan suhteeseen. Se on sinänsä mielenkiintoista, että Fazer on ilmoittanut aineksissaan patukan sisältävän 3 % enemmän täytettä kuin Marabou. Fazerin suklaata on mukavampi syödä. Se ei ole niin imelää kuin Marabou. Tässäkin on maistettavissa vadelman hienoinen kirpeys, joka tasoittaa suklaan makeutta. Kuitenkin, ehkä juuri runsaasta maitosuklaan mausta johtuen, tulee olo, että vadelmajogurtti on vain hienoisena mausteena suklaan seassa. Raikastava pikku piristys. 

Annan Fazerin Vadelmajogurtille neljä karkkia. Plussaa tulee runsaasta, ei liian makeasta maitosuklaasta. 


Ensimmäisen taistelun voitti siis Fazer.

Mistä on kyse?

Olen pitkään katsellut kielipitkällä kaikenlaisia kosmetiikan arvostelublogeja ja halusin itsekin avata sanasen arkkuani. Pitkään kuitenkin mietin, että mistä tietäisin sen verran, että voisin arvosteluja kirjoittaa. Sitten keksin. Sokeri. Karkit. Suklaa. Ja kaikki niiden välimuodot ja risteytykset. Ehkä osasyy löytyy myös kaikista markkinoille virtaavista ja hyvin viehättävistä makeisista. Tämä blogi on loistava tekosyy maistella kaikenlaista ja eriskummallistakin (kamoon esim. suklaa-sipsi-karkkeja???). Paras puolihan tässä on se, että jos karkit on pahoja, niin voin varoittaa niistä teitä muita! 

Pohdiskelin myös miten rajaisin aiheen. Lompakkoni ei yksinkertaisesti ole kykeneväinen käymään koko karkkihyllyä läpi. Paitsi no, ehkä pikku-Siwan pikku-hyllyn... Päädyin siihen tulokseen, että testailen ehkä lähinnä niitä uutuuksia ja jotain karkkihyllyn eriskummallisuuksia. Lisäksi minua kiinnostaa vertailla eri merkkien samankaltaisia tuotteita. Toiveita saa toki myös heitellä ilmoille.

Suunnittelin myös perehtyväni ainesosaluetteloon ja siihen mitä mikäkin siellä tarkoittaa. Esimerkiksi E-koodit ja muut lisäaineet, mitä sieltä ikinä löytyykään. Myös karkin valmistusprosessiin olisi mielenkiintoista perehtyä. En nyt suunnittele kuvailevani teille täydellistä karkintekoprosessia, mutta pieniä tietoiskuja olisi silloin tällöin kiva antaa. Niin ja koska kyse on sokerista ja kaikista sen välimuodoista, en aio paneutua ravitsemustaulukoihin, kuin aivan erityisissä tapauksissa. Tässä asiassa minua ei nimittäin kalorit kiinnosta, maku ja mielihyvä ovat tärkeimmät vaikuttajat.

Vielä tiedoksi, etten todellakaan ole minkään sortin ammattilainen missään karkkiin ja sokeriin liittyvässä. Enemmänkin hyvin omistautunut amatööri.