lauantai 10. marraskuuta 2012

Cavalier Stevia Banana Cocoanibs Milk


Tänään maistellaan vähän erikoisuuksia! Bongasin lähi K-marketista tällaisen erittäin kiinnostavan herkun. Kyseessä on siis Cavalierin stevialla makeutettua maitosuklaata banaanitäytteellä ja kaakaolastuilla varustettu suklaapatukka. Hintaa pikkuisella (40g) oli 1,49e. Näitä löytyy myös patukoita löytyy erimakuisina, suklaalevyinä sekä konvehtirasioina(!). Ne olivat jo sen verran hurjan hintaisia, että päätin aloittaa maistelun tästä. Muunmuassa 100 gramman suklaalevy oli muistaakseni 3,99e.

Ainekset: ravintokuitu (dekstriini, inuliini, oligofruktoosi), kasvirasva, kaakaovoi, herajauhe, täysmaitojauhe, makeutusaineet (erytrioli, stevioliglykosidit), kaakaomassa, rasvaton maitojauhe, paahdetut kaakaopavun ytimet (1,9%), pakastekuivattu banaanijauhe (0,7%), emulgointiaine:  soijalestiini, luonnolliset aromit. Kaakaopitoisuus min. 36%, maitopitoisuus min. 14%. Valmistettu tehtaassa, jossa käsitellään maitoproteiinia, vehnää ja pähkinöitä.

Ja nyt haluan tehdä sen mielenkiintoisimman vertailun! Eli ravintoarvojen vertailun. Koska joka puolella on kohistu steviasta ja sen ah! niin kalorittomasta makeutusvoimasta, haluan nyt tarkistella mitä eroa tämän ihmepatukan ravintoarvoissa on perusmaitosuklaaseen, eli Fazerin siniseen. 

CAVALIER / 100g
Energiaa 2037kJ/486 kcal
Proteiinia 7,3g
Hiilihydraatteja 30,9g , 
 - joista polyoleja 8,8g,
 - joista sokeria 19,3g (josta laktoosia 17,5g),
Rasvoja 38,3g
 - joista tyydyttyneitä 22,1g
Natriumia 216mg
Kuituja 17,2g

FAZER / 100g
Energiaa 2240kJ/545 kcal
Proteiinia 11g
Hiilihydraatteja 49g
Rasvaa 33g

Hmm.. Kuituja on Cavalierissa on ainakin hyvin paljon! En voinut olla huomaamatta ainesosaluettelossa, että ravintokuidut oli mainittu listassa ensimmäisenä, eli niitä on eniten suhteessa muihin aineksiin. Muuten ainesosaluettelo näyttää melko pelottavalta. Jos vähän nyt vaikka avaisin näitä kummallisia sanoja.

Hiilihydraattien kohdalla on maininta polyoleista. Polyolit tarkoittavat makeutusaineta, eli erytriolia ja stevioliglykosidia. Erytrioli puolestaan on makeutusaine, jota löytyy luontaisesti pieninä määrinä esimerkiksi joissakin hedelmissä. Sitä kuitenkin tuotetaan teollisesti vehnä- ja maissitärkkelyksestä. Se mielletään karppaajien "sokeriksi" sillä sen ravintoarvoksi määritellään alle 0,2 kcal/g. Se ei myöskään aiheuta laksatiivisia vaikutuksia, kuten jotkut muut, hyvin yleisessä käytössä olevat makeutusaineet. Se ei myöskään nosta verensokeria, kuten sokeri yleensä tekee. Stevioglykosidin käyttö on ollut sallittua Suomessa vasta vuoden verran. Se on kasviperäinen makeutusaine ja kaloriton makeutusvaihtoehto. Stevia mielletään 300 kertaa makeammaksi kuin ruokosokeri, ja tällöin sitä tarvitaan hyvin vähän saman tuloksen aikaan saamiseksi.


Ja nyt en jaksa odottaa enää enempää! Suklaa tuoksuu ihan mielettömän hyvälle! Tulee ihan mieleen Ben &Jerry'sin Chunkey Monkey -jäätelö! Eniten ehkä nyt mietityttää tuon suklaan maku. Voiko se olla hyvänmakuista, kun ainesosaluettelo näyttää noin keinotekoiselta?

Hmm. Tuo täyte on ainakin ihan ookoo. Erittäin pehmoista. Seassa on kaakaopavun palasia, jotka rouskuvat hampaiden välissä välillä kivasti ja välillä vähemmän kivasti. Tuo maitosuklaa ei kyllä säväytä. Maistuu melko samalle kuin proteiinipatukoiden kuorrutus. Toisin sanoen tämä ei ole tainnut suklaata tavatakkaan..Periaatteessa voisin kuvitella, että jos näitä syö tarpeeksi, tästä voi tulla hyvän makuista. Tällä hetkellä se vain maistuu niin jäljitelmälle että! Tästä puuttuu ihan selvästi jotain.

Juu. Näin kokonaisuudessaan patukka toimii ehkä vain idean tasolla. Sisus tosin on ihan hyvää, mutta tuosta kuorrutteesta en pidä yhtään. Maistuu terveelliselle suklaapatukalle. Jotenkin kitkerä sivumaku tai jotain. Mieluummin pidättäydyn noissa hiukan epäterveellisemmissä vaihtoehdoissa ja nautin täydellisestä mausta ja pienemmästä määrästä kuin tällaisista jäljitelmistä. Kaksi karkkia.

7 kommenttia:

  1. kallista, en ikinä ostais D:

    VastaaPoista
  2. Toi on niiiiin pahaa xD

    VastaaPoista
  3. Selasin tän blogin tänään kokonaan läpi ja on kyllä ihana blogi

    VastaaPoista
  4. Ihana blogi, mutta ois kiva jos postaisit useammin niin kuin ennen! (:

    VastaaPoista
  5. Tykkään sun blogista tosi paljon! Toivoisin Ben&Jerrys, Aino, Kingis yms. jäätelöistä arvosteluja :)t. jätskifani

    VastaaPoista

Kommenttia, kommenttia! :) Laittakaa anonyymit nimimerkkiä myös! :)