sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Ben&Jerry's Phish Food Ice Cream

Jälleen jatkuu jäätelöerikoinen. Tällä kertaa vuorossa on Ben&Jerry's Phish Food!


Kannessa siis lukee Chocolate Ice Cream with Marshmallow, Caramel & Chocolatey Shaped Fish. Tunnetusti Ben&Jerry'sit ovat hieman tyyriimpiä, kuin perusjätskit ja kieltämättä astetta erikoisempia.  Krhm, siis vaahtokarkkeja jäätelössä! Itse suosin näitä vähän niin kuin "hifistelyjätskeinä", nautiskelen näitä silloin kuin olen mielestäni ansainnut jotain erityisen hyvää. Oli syy sitten suurissa saavutuksissa, sydänsuruissa tai kuten tänään, hampaan poistossa. Tämä 500ml purnukka (eli se "normaali"kokoinen) maksoi 5,99e. Tämä tietenkin vaihtelee paljon kaupasta riippuen. Nytkin hintalapussa luki mielestäni jotain 6,25e, mutta kuitissa jotain muuta.

Purkin kyljessä on pikkuruinen sisäänheittoteksti:

Phish oli amerikkalainen rockyhtye, joka asui Benin naapurissa. Bändin lisäksi jäätelössä loistavat maito ja kerma, jotka saadaan Caring Dairy-sertifikoiduilta tiloilta. Tähän herkulliseen jäätelöön käytetään myös Reilun Kaupan sokeria, kaakaota ja vaniljatankoja. Nauti!

Phish Foodin kyljestä onkin löydettävissä Fairtrade, Caring dairy ja I'm climate neutral -leimat.


Ben&Jerry's on siis sitoutunut Reiluun kauppaan ainakin päältä päin katsottuna hyvin ihanteellisesti. He käyttävät kaikkia mahdollisia Reilun kaupan tuotteita, joita voivat. Näin myös esimerkiski kaakaon, sokerin ja vaniljan viljelijät saavat suuremman palkkion työstään. Muita Reilun kaupan tuotteita ovat muun muassa banaanit, hedelmät ja pähkinät. Koko jäätelövalikoima on tarkoitus muuttaa maailmanlaajuisesti Reilun kaupan tuotteiksi vuoteen 2013 mennessä.

Ihanteellinen arvomaailma jatkuu myös Caring Dairyssa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yhtiö tekee yhteistyötä pienten tilojen kanssa, jotka ovat sitoutuneet olemaan käyttämättä kasvuhormoneja lehmiinsä. Varsinainen Caring Dairy toimii Euroopassa, Hollannissa vielä paremmin. He ovat pyrkineet luomaan paikallisten tilallisten, teollisuuden ja ympäristösuojeluyhdistysten kanssa standardeja, josta hyötyvät kaikki: ihmiset, lehmät ja ympäristö. Vuodesta 2008 lähtien kaikki Ben&Jerry'sin jäätelöihin käytettävä maito onkin peräisin Caring Dairy tiloilta!

Kuten edeltä käy ilmi, myös ilmasto on Ben& Jerry'sille tärkeä. Purkin kyljestä löytyy tosiaan I'm climate neutral -logo, joka tarkoittaa sitä, että haitalliset ilmastovaikutukset laitumelta kaupan pakastimeen asti on pyritty minimoimaan. Esimerkiksi lehmien ilmoille päästämät metaanikaasut on pyritty minimoimaan vähentämällä karjan rehusta käymisteitse sulavia ainesosia, ilman tiivistettyä rehua. Tämän lisäksi Hollannin tehtaalla on siirrytty täysin vihreän energian käyttöön ja jätteiden kierrätystä on tehostettu. Tuotteiden jakelua kaikkialle Eurooppaan on yksinkertaistettu mahdollisimman paljon. Myös täysin kompostoituva jäätelöpurkki on kehitteillä. Tällä hetkellä 90% kartonkimateriaalista on uusiomateriaalia.

Edellä tulevassa ainesosaluettelossa on nähtävissä myös vapaiden kanojen munien käyttö. Kanat saavat siis tepastella vapaasti ympäriinsä.

Innokkaimmat voivat käydä vilkaisemassa muita Ben&Jerry'sin arvoja täällä. Sieltä nämä kyseiset tekstit on tempaistu. Mutta. Voipa olla, että tuon listan jälkeen jäätelö maistuu entistäkin paremmalle!

Purkin kyljestä löytyy luonnollisesti ainesosaluettelo.

Suklaajäätelöä, Vaahtokarkkia (15%), Kinuskikastiketta (10%) ja Suklaanmakuisia Kalakuvioita.
Ainesosat: Vesi, kerma (20%), sokeri*, glukoosisiirappi, tiivistetty rasvaton maito, kaakaojauhe*, kasvirasva, vähärasvainen kaakaojauhe*, tiivistetty makeutettu rasvaton maito, maitorasva, kananmunankeltuainen vapaiden kanojen munista, kananmunan valkuainen, vaniljauute*, stabilointiaineet (guarkumi, pektiini, karrageeni) emulgointiaine (soijalestiini), happamuudensäätöaine (natriumkarbonaatti), suola, luontainen vanilja-aromi*. *Reilun kaupan ainesosat: 42% kuiva-aineesta.

Ben&Jerry's on tehnyt nyt ovelan tempun ja kääntänyt E-koodit aakkosiksi. Kuten aiemmista sepustuksista on selvennyt, esimerkiksi guarkumi (E412), pektiini (E440), karrageeni (E407) sekä soijalestiini ja natriumkarbonaatti (E500) ovat lisäaineita. Muutamat näistä olenkin esitellyt jo aikaisemmin, joten keskityn niihin, jotka ovat upouusia.

E440 eli pektiini. Sitä löytyy luontaisessa muodossaan esimerkikis sitrushedelmien kuorista ja omenoista. Sitä saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita, poikkeuksena minipikariin pakatut hyytelömakeiset. 

E407 on siis karrageeni, jota valmistetaan useista Phodophyceae-ryhmään kuuluvista punalevälajeista. Tässä aineessa on sama rajoitus kuin E440:ssa.

Kaikkien näiden jaarittelujen jälkeen päästään vihdoin maisteluun. 

Ensilusikalla jäätelö on hyvin suklaista. Tumman suklaajäätelön värisen herkun on seassa valkoisia raitoja, jotka lienee sitä mystistä kannessa luvattua vaahtokarkkia. Tuon vaahtokarkin takia itseasiassa koko jäätelön ostin. Olen aina halunnut maistaa vaahtokarkkijäätelöä! No tässä jäätelössä tuo vaahtokarkki lienee siis ikään kuin sulatettua vaahtokarkkia (kyllä luulin, että ne on vaahtokarkkeja). Toisaalta taas hieman pelkäsinkin, että siellä olisi minivaahtiksia, joten tavallaan nuo raidat olivat iloinen yllätys. Raidat lisäksi sopivat jäätelöön aika sairaan hyvin! Ne ovat hieman tahmeita ja makeita - sulanutta vaahtokarkkia! Niitä on kuitenkin varsin hankala maistella omana itsenään, sillä raidat ovat hyvin ohkaisia. Toisalata, niiden tarkoitushan on tuoda lisävolyymiä itse jäätelöön.

Ben&Jerry's on kuuluisa myös suurista "ylläreistään". Jokaisesta purkista on löydettävissä milloin suklaanamuja, pähkinöistä, keksitaikinaa (kyllä luit oikein) tai hedelmän tai marjan palasia. Tässä jäätelössä ne ovat kalan muotoisia suklaita. Kalat ovatkin niiden sipsihyllyltä löytyvien suolakalojen muotoisia. Ja yllättävän hyvän makuisia! Yleensä jäätelön seassa olevan karkin odotusarvo on paha maku ja huono laatu. Tämä maistuu kuitenkin melko laadukkaalta tummalta suklaalta. Jäätynyt suklaa ei yleensä aluksi maistu oikein miltään, joten tämän pitää antaa sulaa suussa.

Jätski on siis tämän näköistä kaikkine raitoineen ja kaloineen. Kuva täältä.

Ensimaistamalla en löytänyt kannessa luvattuja kinuskiraitoja mistään, mutta nyt kun katsoin uudestaan niin siellähän ne ovat! Olin ehkä unohtanut ne täysin metsästäessäni vaahtokarkkeja :D

Kokonaisuudessaan jäätelö on siis aika äärettömän hyvää. Luvattua Ben&Jerry's jäätelöä. Se ei  ole liian imelää, ja tuntuu itseasiassa tummasuklaajäätelöltä. Kinuksi- ja vaahtokarkkiraidat tuovat paljon makeutta kehiin, mutta suklaajäätelön maku on kuitenkin melko vahva, joten imelyys ei ole ylitsevuotavaa. Kuitenkin verrattuna esimerkiksi Ben&Jerry'sin Chocolate Brownie Fudgeen, tämä on ihan eri makuista. Brownie on hyvin raskasta ja vahvaa, tämä on siitä ehkä "light"-versio. Tätä voi surutta satsata, mikäli sillä mielellä on. Itse syön Ben&Jerry'siä hyvin säästeleväisesti, ultimate-herkkujäätelönäni kun sitä pidän.

Jättimäinen plussa Ben&Jerry'sille tulee aina siitä, että he eivät myy ilmaa. Purkki on kantta myöten täynnä (usein tosin myös hajotan kannen, kun jätski on imaissut siihen kiinni..). Myöskään heidän arvonsa eivät hidasta jätskimässyttelyä kyllä lainkaan! Tästä voi hyvillä mielin pulittaa hiukan enemmän :) Ainoa miinus minkä keksin, tulee siitä, että jäätelö on aina hurjan kovaa, kun sen ottaa pakastimesta. Syy on toki kerman ja maidon ja pystyn kyllä elämään tämän asian kanssa :D En vain millään malttaisi sen antaa pehmentyä pöydällä hetken aikaa!

Sanokaa kliseeksi, mutta mielestäni tämä ansaitsee täydet viisi karkkia! Tämä on jäätelöä!


Ps. Tämä sai muuten minut unohtamaan puuttuvat hampaani: pureskelin suklaakaloja hampaattomalla puolellani!

1 kommentti:

  1. Tämä on paras Tom & Jerryistä, olen muuten ainakin kaksi kertaa löytänyt näiden seasta ison vaahtokarkkikasauman, niiden edessä unohtaisi hampaansa vaikka ei olisi hampaita ollenkaan! Terveisin: Alppilehmä -82!

    VastaaPoista

Kommenttia, kommenttia! :) Laittakaa anonyymit nimimerkkiä myös! :)