lauantai 21. huhtikuuta 2012

Malaco Disco Aakkoset


Nyt maistellaan siis Malacon Disko Aakkosia. Pussi on kooltaan 280g, eli melko iso. Kyljessä ei kuitenkaan löydy mitään MEGASUPERJÄTTIPUSSI -merkintää. Melko harvinaista noin suurelle pussille. Pussin ulkoasu on mielestäni ihan osuva, pinkki ja discomainen. Söpö. Hintaa löytyy muistaakseni melkein kolme euroa, kuten nykyään kaikissa hiukkasenkin suuremmissa pusseissa. Itse ostin tämän ja Sirkus Aakkospussin 2 kpl/4e tarjouksesta.

Näin minimaalisesti aiheesta poiketen, ihastuin Aakkosten tv-mainoksiin! Niihin missä Disko-aakkosia maistellaan yökerhon vessassa ja Sirkus-aakkosia pihalla. "Ei tää auta mitään" "No ei niin, mutta se maistuu hyvälle" Ihana :D 

Seuraavaksi testaillaan, että maistuuko niin hyvälle kuin mitä lupaillaan?

Sitä ennen kuitenkin otetaan pikakatsaus pussin kylkeen. Melko perussettiä. Muutamia ylläreitä kuitenkin löytyi, esimerkiksi porkkanatiiviste!

MAKEISSSEKOITUS. Ainekset: sokeria, glukoosisiirappia, muunnettua tärkkelystä, inverttisokerisiirappia, liivatetta, tärkkelystä, stabilointiaineita (sorbitolia), happoa (sitruunahappoa) maltodekstriiniä, lakritsiuutetta, ammoniumkloridia (=salmiakkia), aromeja, suolaa, happamuudensäätöaineita (trinatriumsitraattia), kasviöljyä,värejä (E160c, E100, E140, E153), tiivisteitä (mustaherukkaa, porkkanaa), pintakäsittelyainetta (karnaubavahaa). Makeisten sekoitussuhde voi vaihdella. 

E160c on paprikauute, väriltään keltainen-oranssi. Sitä siis valmistetaan paprikasta ja E160c saa käyttää jälkiruokiin, makeriiin, hedelmänmakuisiin aamiaismuroihin, keittoihin jne.

E140 on vihreä väri, klorofyllit. Sitä saadaan vihreistä lehdistä ja ruohosta uuttamalla. Saa käyttää samohin tarkoituksiin kuin E160c:tä.

Tästä kuvasta saattaa puuttua yksi tuollainen alarivin vaahtopohjainen karkki, keltainen väriltään. Nuo karkit ehtivät loppua ennen kuin huomasin, että joitain saattaa puuttua :D Mutta kertokaa ihmeessä jos huomaatte jotakin puuttuvan!

Näin aluksi voisin sanoa, että itse hiukan petyin, kun karkeille ei ole mitään kuvauksia pussin takana. Yllä olevan kuvan värit valehtelevat hiukkasen siinä, että kahden ylärivin keskimmäiset karkit ovat keltaisia, vasemmassa reunassa olevat puolestaan oransseja. Keskimmäisen rivin oikean puolimmaisin on puoliksi vihreä ja alarivin keskimmäinen on myös vihreä. :D Menipä mystiseksi. Lupaan olla tulevaisuudessa tarkempi näiden kuvien suhteen.

No mutta jos maisteltaisiin. Aloitetaan ylärivin (ja edetään aina vasemmalta oikealle) karkeista, eli niin sanotuista perusaakkosista. Oranssiaakkonen on selvästi appelsiinin makuinen. Hyvin jähmeä koostumukseltaan ja mukana on ehkä hiukkasen kirpeyttä. Keltainen aakkonen maistuu miltei puhtaalle saippualle. Liekö etsitty jotain sitruunaista, mutta minusta tuntuu kuin nielisin Fairya. Yh. Jospa punainen maistuisi paremmalle. Jotain marjaista tällä on haettu. Mustaherukka! Se, se on! Nyt kun sen tunnisti, niin on itseasiassa ihan hyvän makuinen. Koostumus näissä kaikissa oli sama. 

Sitten keskirivi. Oranssi-punainen on melko kirpsakka, myös vähän saippuaan vivahtava. Jotain appelsiiniin menevää kenties tässäkin. Keltapunainen on vielä pahempi. Keltainen osa maistuu samalle saippualle kuin keltainen aakkonen samasta pussista. Punaisen ja keltainen yhdistelmä vaan tuntuu vahvistavan pesuaineen makua. Vihreä-punainen on sentään vähän parempi. Syötävin näistä kolmesta. Tämän mausta ei oikein ota selvää, joten en osaa enempää kuvailla. Näiden yhdistelmien koostumus on hyvin erilainen verrattuna yksivärisiin aakkosiin. Nämä ovat pehmeitä ja tarttuvat tahmaisesti hampaisiin. Jotain kuitenkin kertonee näistä se, että pussista hävisivät ensimmäisenä kaikki muut paitsi nämä. Jouduin sokerin himossani pitkin hampain syömään nämä, kun muuta ei lähettyvillä juuri ollut. 

Alarivillä sijaitsee pussin ainokainen musta karkki. Tämän koostumus on mielestäni tosi kiva, melko samankaltainen kuin Halvan salmiakeissa. Ei tosin yhtä kiinteä, mutta sinne päin. Ainesosaluettelon mukaan tämä on lakritsin ja salmiakin sekotus. Kuvailisinkin tätä suolaiseksi laktrisiksi. Ehdoton lisä hedelmäkarkkeja täynnä olevaan pussiin. Mielestäni tällaisia olisi voinut olla enemmänkin. Tykkään mustien- ja hedelmäkarkkien tasapainosta.

Alariviltä löytyy myös pussin ehkäpä erikoisimmat karkit. Ne ovat siis puoliksi vaahtoisia ja puoliksi viinikumeja (kenties). Ne ovat myös yltäpäältä sokeroituja. Hampaat uppoavat mukavasti vaahtoon ja karkit ovat miellyttävän pehmeitä, mutteivät tahmaisia. Vihreävaahtoaakkonen maistuu jälleen vähän saippualle. Ehkä tässä on vivahde jotain limemäistä tai sitruunaa. Ainakin vihreästä väristä päätellen. Punainenvaahtoaakkonen on onneksi parempi. Tässä on tosi kiva maku, marjainen jälleen. Enemmän mansikkainen kuin aikaisempi mustaherukka. Nämä vaahtoaakkoset katosivat pussista ensimmäisenä, hyvä kuin ehdin edes noita kahta maistella! 

Entäs kokonaisuus? Hmm. Päällimmäisenä mieleen tulee saiput. Olen hiukan pettynyt tähän pussiin. Ylipäänsä olen pettynyt Malacon Aakkosiin. Muistelen vieläkin kaiholla sitä Sirkus Aakkospussia, joka kaupan hyllyltä löytyi kun olin pieni. Karkkien koostumus ja maku olivat täysin erit kuin tänäpäivänä! Onhan joku muukin tehnyt tällaisen havainnon?

No mutta takaisin asiaan. Pussista löytyi ehkä kolme tai neljä hyvää karkkia. Muut olivat saiputta. Enpä taida ostaa enää tätä pussia :/ Vaikka mainos on tosi kiva, karkit ei yllä ihan sinne asti. Kaksi karkkia. 

1 kommentti:

  1. Samanlaisia kuin muutkin aakkoset.. Eli ihan kamalia! Paitsi original-aakkoset on hyviä :)

    VastaaPoista

Kommenttia, kommenttia! :) Laittakaa anonyymit nimimerkkiä myös! :)